петък, 31 май 2013 г.

Казуси

Малко споделен опит. Разбира се не включва работата с видео програми, защото там проблемите са ежедневие.

Казус 1: Как да кача свой клип, ако някой ме е преварил?


Качих във VBox7 клип, но забравих да му сложа смислено заглавие. Стоеше си само "Епизод 7". Всичко останало - тагове, категории, описание сложих. Сетих се за пропуска си и рефрешвам в очакване да се появи клипа в сайта. Да, ама някой ме преварил да го изтрие заради заглавието.
Тръгнах да го качвам повторно. И ми изведе грешка: Този клип е вече качен. Не мога да редактирам каченото, защото не е видимо. Не мога и да го кача повторно. Писах на поддръжката и получих следния отговор:
Здравейте,
имаме временен проблем, по който работим. Съжаляваме за неудобството. :(

Поздрави, екипът на Вбокс7


През това време обаче, вече реших проблема, почерпвайки опит с YouTube перипетии. Изтрих първият кадър на клипа и той се качи безпроблемно.

------------------------------------------------------------------
Казус 2: Как да кача авторски клип с музика за която нямам авторски права?


Единствена смислена алтернатива е Vbox7, с неудобството, че разваля качеството и хостинга му е лимитиран към посещения от чужбина. Изглежда таргет групата им е само в България и не възнамеряват да си натоварват сървърите с трафик извън страната.

Казусът не е лесен. В YouTube например ще премахнат аудио потокът (mute) на клипа, ще ви предупредят и ако го правите системно ще ви санкционират - триене на клипове, блокиране на регистрацията или дори достъпа до сайта.
Защо това е така? Защото YouTube имат договор с музикалната индустрия и не желаят да бъдат съдени. Има ботове (не съм сигурен, че това е точната терминология за този род автоматизирана работа), които без човешка намеса сканират музикалния фон, сравняват сампъли от него (така както антивирусните програми четат изходния код на вирусите) и при съответствие с базата данни следват горепосочените мерки. Първото, което се чете са заглавието и първите няколко кадъра. Сходна реакция ще последва в другите популярни сайтове, като изключим това, че може да не си направят труда да ви уведомят защо са ви трили клипове.

Вариант 1: По спомени, имаш право да ползваш до 4 музикални такта, без това да се счете за плагиатство. Ако ви стига - ползвайте ги на воля!

Вариант 2: Ползвате непопулярна музика, която я нямат в базата данни. Българската музика минава лесно това изпитание.

Вариант 3: Срещнах решение с което минавате между капките: Може да промените тоналността и темпото и... готово. Работата е там, че това е само замаскирване, а освен това за авторската музика има забрана и за модификация.

Вариант 4: Да получите разрешение от държателя на авторското право или го откупите.

Вариант 5: Истинския повод да пиша тук. Решението е текст в описанието на клипа от типа "Не притежавам аудиото, което е {заглавието} и принадлежи на {изпълнителя}."
Разбира се това заявление е на английски език и когато прилежно изброите върху какво нямате авторски права в каченият от вас клип, може би той ще бъде оставен на тяхната благосклонност. Със сигурност, ако клипа ви мине 1 милион посещения в YouTube, което и създава финансова сметка на ваше име, шанса такова съобщение да спаси клипа е нулев.

Ето примерни заявления, които съм срещал и са изпитани, че са работели:

Disclaimer: I do not own the audio which is {insert title here} which belongs to {insert artist here}.

или сходното:

All the music and videos belongs to the owners and my videos are translations for educational purposes.

Или заявяване на член от американското законодателство определящ законно употребата на материали с авторски права, когато е с некомерсиално, частно или образователно предназначение:

FAIR USE:
"Copyright Disclaimer Under Section 107 of the Copyright Act 1976, allowance is made for "fair use" for purposes such as criticism, comment, news, reporting, teaching, scholarship, and research. Fair use is a use permitted by copyright statute that might otherwise be infringing. Non-profit, educational or personal use tips the balance in favor of fair use."



Няма коментари:

Публикуване на коментар